LILA UN BHARATA (Latvija)

Piektdien, 9. augustā, plkst. 18:45 Operas skvērā

Indiešu klasiskās dejas studijas “Lila” un “Bharata” festivālā RE RE Rīga! piedāvās kopīgu priekšnesumu, kurā savienosies divi Indijas klasiskās dejas stili Ziemeļindijas Kathak un Dienvidindijas Bharatanatyam. Indijas klasiskā deja ir daudzpusēja un sena mākslas forma, kura cieši saistīta ar mūziku, literatūru, tēlniecību, glezniecību un it īpaši ar Indijas garīgo kultūru.

Indiešu deju studija LILA ir pirmā grupa Latvijā, kas 2002. gadā uzsāka Ziemeļindijas klasiskās dejas Kathak apguvi Džaipūras skolas tradīcijā.

Kathak saknes ir meklējamas Ziemeļindijas teritorijas seno nomadu cilšu vēsturē, kas klejoja un dejas veidā stāstīja stāstus no dievu dzīves. Mūsdienās šis dejas stils satur tempļu un rituālu dejas elementus. Sākot ar 16.gs. Mogolu laiku, Kathak sevī uzsūcis arī persiešu un Centrālās Āzijas deju iezīmes. Kathak dejai raksturīgs liels ātrums un daudz griezienu. Zvaniņi ap dejotāji kājām katrā solī atkārto sitamo instrumentu ritmu, kas dažkārt sasniedz neaprakstāmu ātrumu.

Indiešu deju studijas Bharata pirmsākumi meklējami 2006. gadā. Studija pārstāv Dienvidindijas klasisko deju Bharatanatyam.
Bharatanatyam ir deja-lūgšana, deja-saruna, ko senāk Šivas tempļos Indijas dienvidos izdejoja tempļu dejotājas devdasi. Visas Bharatanatyam kustības tiek izpildītas stingri noteiktās ģeometriskās trajektorijās. Katrai dejotāja pozai, katrai kustībai, galvas pagriezienam, mīmikai un roku žestiem pamatā ir semantiska jēga. Dejas sižetu avots ir Indijas senā mitoloģija.

 

Vairāk informācijas:
http://www.bharata.lv/