SVALBARD izrāde “Visi – idioti. Visi – ģēniji.”

Ceturtdien, 2016. gada 25.augustā pl. 19:00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē
Biļetes: Biļešu servisā

Mākslinieku apvienības Svalbard izrāde “Visi – idioti. Visi – ģēniji.” ir dzīvsudrabs, poētiska un filosofiska cilvēku savstarpējo attiecību un uzvedības izpēte, izmantojot akrobātikas izteiksmes līdzekļus, meklējot vienādo un atšķirīgo starp ģēnijiem un  klauniem.

Svalbard piedāvā starpdisciplināru pieeju cirkam, kurā absurds kļūst apbrīnojams, smieklīgs un dziļdomīgs. Izrādes dzinējs – spokaini skaists, vietām jocīgs muzikālais pavadījums, ko spēlē aktieri izmantojot mūsdienu dejas un laikmetīgā cirka izteiksmes līdzekļus, izceļot cilvēka uzvedību un rādot tā dzīvniecisko dabu – visums, kurā tehnoloģijas sastopas ar dabas elementiem un alu cilvēks satiek zinātnieku. Izrādē atspoguļotais konflikts norisinās katrā cilvēkā: starp instinktiem – dzīvniecisko pirmatnējo intuīciju, un cilvēka intelektu – racionālo apziņu. Izrādē tiek izcelta šī nebeidzamā konflikta bezjēdzība. Vienīgais veids, kā uztvert dzīvi nopietni ir pieņemt un atklāt tās absurdu.

Orģinālo izrādi raksturo sireālā noskaņa, iedvesmojoši triki un daudzveidīgas cirka tehnikas – ķīniešu kārts, balansēšana uz virves, balansēšana uz rokām, pāru akrobātika un citas.

Svalbard – vācu, spāņu un britu izcelsmes mākslinieki – Toms Brands, Santiago Ruizs Albalate, J. Simons Vilborns un Bens Smits satikās Stokholmas Universitātes Dejas un Cirka Skolā (DOCH). Baudot dzīves vienkāršību un diskutējot par tās sarežģītību, četri mākslinieki apvienojās, lai radītu savu izrādi. Viņi uzskata, ka starpdisciplināra pieeja mākslai ir galvenais tās izdzīvošanas noteikums, tādēļ mākslinieki savās izrādēs sapludina visdažādākos žanrus – mūziku, deju, filmu, teātri, dzeju, filosofiju, nepārtraukti papildinot un pilnveidojot savus projektus. Piedzīvojums ir galvenais priekšnoteikums, caur kuru jāatklāj pasaule.

Mākslinieku apvienības “Svalbard” izrāde 2016. gada sākumā apbalvota Adelaidas Māksalas festivāla “Adelaide Fringe” balvu cirka kategorijā.

NB! Ieeja izrādē no 15 gadu vecuma vai vecāku pavadībā
Izrādē tiek lietota necenzēta valoda un dažkārt aktieri ir kaili