Festivāls RE! Laikmetīgais cirks un iela šā gada 2. augustā viesosies Piena svētkos ar laikmetīgā cirka meistarklasēm. 

Izrāžu starplaikos Ziemeļblāzmas parkā notiks trīs dažādas laikmetīgā cirka meistarklases: akrobātiskās kustības un stāja uz rokām ar Konstantin Kosovec no Lietuvas, gaisa akrobātikas nodarbības ar riņķi un gaisa cilpu, ko vadīs Lizeth Wolk un Grete Gross no Igaunijas. Meistarklases notiks laikā no 16.30 līdz 19.30. Precīzāka meistarklašu secība tiks izsludināta nākamās nedēļas sākumā. Katra nodarbība ilgs vienu stundu un ir pieejama visiem sagatavotības līmeņiem. Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu, uz meistarklasēm lūdzam pieteikties rakstot uz mara@reriga.lv, vēstulē norādot savu vecumu, izvēlēto meistarklasi, kā arī īsu savas fiziskās sagatavotības un motivācijas aprakstu. 

15:30 Gaisa akrobātika ar riņķi (aerial hoop) ir cirka disciplīna, kas ilgstoši tika uzskatīta par ļoti sievišķīgu lietu un paredzēja, ka gaisa akrobātam vienlaicīgi jābūt arī kontorsionistam. Šodien priekšstati par gaisa riņķi ir mainījušies, ir izveidojušies ļoti dažādi akrobātikas stili, kas izmanto šo rīku, un katrs var to piemērot savai gaumei. Meistarklasi pasniegs Lizete Volka no Igaunijas, kas tikko ieguvusi profesionālas mākslinieces diplomu cirka skolā Lahti, Somijā.

16:30 Gaisa cilpa ir ļoti reta cirka disciplīna. Šajā disciplīnā vienā punktā tiek iekārti divi viena lakata (tāda kā šūpuļtīkla) gali, izveidojot auduma cilpu. Šī ir ļoti laba disciplīna iesācējiem, jo atšķirībā no virves, kas ātri izraisa apdegumus, vai trapeces, kurai jau sākotnēji vajadzīga laba fiziskā sagatavotība, gaisa cilpa ir pieejama visiem sagatavotības līmeņiem. Meistarklasi pasniegs igauņu cirka māksliniece Grete Grosa, kas savas cirka gaitas aizsāka studijā Folie 2003. gadā. Šogad viņa ieguva profesionālas mākslinieces diplomu cirka skolā Lahti, Somijā. Pašlaik viņa piedalās vairākos starptautiskos projektos un veido izrādi kā solo māksliniece. Kā savu galveno disciplīnu viņa ir izvēlējusies gaisa akrobātiku ar ļoti retu rīku – dubulto šūpuļtīklu.

 

17:30 Akrobātiskā kustība (acrobatic movement) sevī apvieno dejas, akrobātikas un kapoeiras (capoeira) elementus. Atkarībā no iepriekšējās sagatavotības līmeņa iespējams apgūt pašus pamatus, jaunus trikus vai uzlabot jau iepriekš apgūtos trikus. Šo meistarklasi pasniegs Lietuvas cirka mākslinieks Konstantīns Kosovecs. Viņš ir cirka autodidakts no Lietuvas un savos priekšnesumos kombinē visdažādākās tehnikas: objektu manipulāciju, uguns žonglēšanu, gaisa akrobātiku, kapoeiru un ķīniešu kārti. Konstantīns šogad iestudējis jau otro laikmetīgā cirka izrādi un regulāri piedalās starptautiskos projektos gan kā mākslinieks, gan pasniedzējs.

Meistarklašu organizēšanā festivālam palīdz laikmetīgā cirka platforma Baltijas valstīs Next Door Circus.