Hedoniskas svinības uz robežas starp civilizāciju un mežonīgo, ar  astoņu ventilatoru radītas vēja plūsmas un plastmasas maisiņu palīdzību uzburta autonoma pasaule, ierasto priekšstatu par cirku uzspridzināšana gandrīz vai tiešā nozīmē, iespaidīgi akrobātikas triki un dedzīgs humors savienojumā ar dzejas spēku – to visu varēs piedzīvot Starptautiskajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā  Re Rīga!, kas notiks no  23. – 25. augustam ar ieskaņas izrādēm augusta sākumā.

Festivāla komanda laikmetīgā cirka festivālu Rīgā rīko jau ceturto gadu un  regulāri apmeklē lielākos festivālus un laikmetīgā cirka mesas, lai festivāla programmai atrastu iespējami interesantākos un daudzpusīgākos māksliniekus, kas pārstāvētu svaigākās laikmetīgā cirka tendences un pārsteigtu skatītājus. Festivālā iekļautas dažāda formāta izrādes  — sākot no īpašām izrādēm nedaudziem skatītājiem līdz publiskām, liela mēroga ielu izrādēm pilsētvidē.

Festivāla galvenais viesis būs cirka trupa SVALBARD (Zviedrija), kas 25. augustā Kongresu namā uztāsies ar izrādi “Visi – ģēniji. Visi – idioti.” Hedoniskas svinības uz robežas starp civilizāciju un mežonīgo, cirku un mūziku, cilvēku un dzīvnieku, starp šo un citām pasaulēm. Izrādē, kā solīts, tiks pārvērtēti ierastie priekšstati par to, kas ir cirks.

Ar astoņu ventilatoru radītas vēja plūsmas un plastmasas maisiņu palīdzību uzburta autonoma pasaule, kurā neiespējamais kļūst iespējams. CIE NON NOVA (Francija) izrāde “Vējainā pēcpusdiena” būs skatāma Rīgā 23. un 24. augustā Latvijas Kultūras akadēmijas teātra telpā “Zirgu pasts”. Izrāde-instalācija tika veidota Zinātnes festivālam, ko organizē Dabas vēstures muzejs Nantē, bet šobrīd tā izpelnījusies publikas uzmanību cirka un ielas mākslas festivālos visā pasaulē. Ierobežots biļešu skaits uz katru izrādi jau pārdošanā – Biļešu servisā.

Pašā Rīgas centrā 24. un 25. augustā — risks un izaicinājums cilvēka ķermeņa spējām, iespaidīgi akrobātikas triki un dedzīgs humors savienojumā ar dzejas spēku 15FT6 (Beļģija) publiskā izrādē pilsētvidē – “Dinamīts& Dzeja. Trupā apvienojušies četri jauni mākslinieki – izbijis vieglatlēts, mākslas vingrotāja, kas strādājusi “Cirque du Soleil”, un divi Augstākās cirka mākslas skolas (ESAC) Beļģijā absolventi. Mākslinieki pasniegs arī cirka meistarklases Latvijas Kultūras akdēmijā.

Sadarbībā ar Piena festivālu un Kalnciema kvartālu laikmetīgā cirka izrādes paredzētas arī augusta sākumā.

Piena svētkos, kas notiek Lucavsalā 6.–7. augustā, būs skatāmas divas izrādes:

Marathon  ir solo izrāde – viens pats ringā, ar boksera dedzību un garo distanču skrējēja aizrautību, mākslinieks Sebastjens Vojdans (Sébastien Wojdan) liks atcerēties mūsu bērnišķi varonīgo entuziasmu, tā pārbaudot, kas tad noticis ar skatītāju sapņiem.

Izrādē Breaking Point tiek apspēlēta, izspēlēta un pētīta spriedze, kas rodas dažādās situācijās, pateicoties cilvēku gaidām un pieradumiem, kaut vai attiecībā pret ikdienišķiem objektiem.

Rīgas svētku laikā 13. augustā Kalnciema kvartālā būs skatāma EN DICIEMBRE izrāde Pursuii. Silvija Kapella, kuras cirka disciplīna ir gaisa šūpoles, īpaši priekš šīs izrādes apguvusi un demonstrēs cirka ratu un ķīniešu kārti.

Laikmetīgais cirks ir žanrs, kurā sintezēti vairāki mākslinieciskās izpausmes veidi: te ir teātris, te ir augsta līmeņa akrobātika, taču ļoti svarīgs laikmetīgajā cirkā ir labi izstāstīts stāsts.

“Pārfrazējot veco joku par cirku un klauniem, attiecībā uz laikmetīgo cirku var teikt, ka “cirks aizbrauca, bet stāsts palika”.  Un noteikti nevajag aizmirst par brīnuma un prieka kātbūtni, kas vienmēr bijusi cirka pamatintonācija. Tā ietekmē ne tikai skatītāju, bet atstāj nospiedumu arī uz vietu, kur laikmetīgais cirks pabijis, šajā gadījumā — Rīgā,” saka Re Rīga! festivāla direktors Mārtiņš Ķibers.

Laikmetīgā cirka izrādes festivāla ietvaros Rīgā notiek kopš 2013. gada — uz Latviju organizatori līdz šim atveduši vairāk nekā 70 māksliniekus no 14 valstīm, un tās noskatījušies ap 25 000 skatītāju.

Festivālu atbalsta Rīgas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds

Biļetes uz izrādēm var iegādāties: bilesuserviss.lv