TĀLAMANA (Latvija/Polija/Īrija/Somija/ASV)
Koncertuzvedums „Pa dzintara ceļu… / Songs Along the Amber Road”

Trešdien, 6. augustā, plkst. 19:30 Kongresu nama Lielajā zālē
Biļešu iepriekšpārdošana

Sensenais dzintars – ziemeļu zelts, no senču senčiem pazīstams un tomēr neizdibināts. Kas ir tās maģiskās īpašības, kas jau tūkstošiem gadu padarījušas to par iekārotu dārgakmeni, rosinājušas dzintara tirdzniecības  ceļus no Baltijas jūras krastiem, cauri Centrālajai Eiropai uz Vidusjūru, līdz pat senajai Ēģiptei, iedvesmojot arī mītu un leģendu rašanos? Koncertuzvedums „Pa dzintara ceļu…” sasaucas ar slavenā Zīda ceļa (Silk Road Ensemble) projekta ideju, kas kļuvis par sinonīmu Tuvo Austrumu un Āzijas tautu seno kultūru tradīciju saiknēm. Viens no Rīgas koncertuzveduma veidotājiem ir izcilais sitaminstrumentālists Šeins Šanahāns (Shane Shanahan, ASV), kurš ir zināms kā viens no pasaulslavenā čellista Jojo Ma (Yo-Yo Ma) līdzgaitniekiem un Zīda ceļa dibinātājiem. Īpaši festivāla programmai radītajā mūzikā katrs dalībnieks skar savu dziļāko un personīgāko dzintara stīgu.
Programmā skanēs oriģinālmūzika, improvizācijas par senām tautu melodijām un mūsdienīgi aranžējumi – no liriskām baltu dziesmām līdz kaislīgi dedzīgiem Vidusjūras ritmiem un austrumnieciskām noskaņām: gan  instrumentālā mūzika, gan dziesmas dažādās valodās – latviešu, poļu, ungāru, vācu, itāļu, grieķu un arābu.
Izrādi caurvij stāstījums par Dzintara ceļu un senās valūtas pārtapšanu “kultūras valūtā”. Tas simbolizē mūsdienu identitātes izjūtu Eiropā un ārpus tās. Kā vēsturisks un ģeogrāfisks atskaites punkts dzintars atspoguļo atšķirīgo kultūru dažādo izpausmju bagātību.
Timo Vēnenens (Timo Väänänen, Somija, kanteles),
Laila Saliņa (Latvija/ASV, balss, ģitāra, kokles),
Šeins Šanahāns (Shane Shanahan, Īrija/ASV, sitaminstrumenti),
Džims Matus (Jim Matus, Polija/ASV, grieķu lauta, ģitāra). 

Papildus informācija par māksliniekiem:
Timo Väänänen: http://timo.maanite.fi
Laila Salins: www.lailasalins.com
Shane Shanahan: www.shaneshanahan.com
Jim Matus: www.jimmatus.com
TālaMana: http://www.lailasalins.com/TalaMana.html