Festivālā šogad īpaša ziemeļvalstu laikmetīgā cirka programma 

«Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsēta» programmā iekļautais festivāls RE RE Rīga! šogad piedāvā īpašo Ziemeļvalstu laikmetīgā cirka programmu, kura tapusi ar Ziemeļu Ministru padomes programmas «Kultūra un māksla» atbalstu.

Ziemeļvalstu laikmetīgā cirka programma piedāvās četras stilistiski dažādas un pārsteidzošas izrādes. Divus vakarus ziemeļvalstu mākslinieki skatītājus priecēs ar izrādēm Rīgas Kongresu Nama Lielajā Zālē.

Jau ceturtdien, 7. augustā, pulksten 19:30 uzstāsies asimetriskais franču – norvēģu duets Magmanus no Zviedrijas ar izrādi  “Attached”, jeb tulkojumā – «saistītie». Izrāde ierauj aizkustinošā un komiskā stāstā par pieķeršanos un attālināšanos, par nekontrolējamo domino efektu cilvēku dzīvē – kā cilvēka rīcība var izkrāsot kāda cita dzīvi. Bet piektdien, 8. augustā, pulksten 19:30 poētiskā visumā ievedīs somu laikmetīgā cirka un vizuālā teātra trupa Nuua ar izrādi “Lento”. Apvienojot objektu manipulāciju, žonglēšanu, akrobātiku, fizisko teātri, izrāde ierauj riska, kontroles un nostaļģijas meklējumos.

No pārsteiguma neizbēgs arī nejauši garamgājēji un tie, kuriem nebūs izdevies iegādāties biļetes uz izrāžu programmu telpās. Divus vakarus – piektdien, 8.augustā un sestdien, 9.augustā, puksten 19:00 pie Laimas puksteņa būs skatāma grandioza izrāde “Musica Mobile” jeb mūzikas mašīna. Viss sāksies kā sajukums, kad norvēģu trupas Cirka Teater muzikālais cirka autobuss sadursies ar latviešu Jauniešu pūtēju orķestra Auseklītis maršrutu, bet attīstīsies neparedzētā veidā. Izrāde ir pārsteidzošs stāsts par pretstatiem starp aplupušo ārzemnieku teātra trupu un glancēto orķestri, starp cilvēku un tehnoloģiju, starp troksni un mūziku, un mirkli, kad ceļš uz harmoniju šķiet neiespējams. Sestdien, 8. augustā, pulksten 18:00 un 19:30 laukumā pie Kongresa Nama skatītājus priecēs pilnasinīga ielu cirka trupa Clunker Circus  no Somijas ar izrādi  “Fuzzy dice circus”. Imitējot lielveikala autostāvietas atmosfēru, deviņdesmito gadu deju mūzikas ritmos un laba humora noskaņās jaunie mākslinieki rādīs akrobātiskus trikus, dejos ar apli un ālēsies  ar skrituļslidām.

Mazliet par Ziemeļvalstu cirku

Skandināvu laikmetīgais cirks pēdējo gadu laikā ir izkarojis nozīmīgu vietu uz pasaules skatuves. Ziemeļu estētika un īpašais skandināvu žonglēšanas stils kļuvuši par atpazīstamu zīmi. Tomēr patiesībā šī cirka zvaigžņu stunda kaimiņos sākusies pavisam nesen un galvenokārt pateicoties savstarpējajai sadarbībai, kuru veicina Ziemeļvalstu cirka tīkls (New Nordic circus network), izglītība hobiju un profesionālā līmenī, cirka pētniecības veicināšana un sabiedrības izglītošana.

Ziemeļvalstīs jaunais cirks ir īpaši izplatīts jaunatnes cirkā. Dažādās formās bērniem un jauniešiem pieejama iespēja apgūt cirka mākslu. Turku Universitātē Somijā un Stokholmas Dejas un cirka universitātē Zviedrijā cirku iespējams apgūt arī profesionālā līmenī un uz tām dodas studēt topošie mākslinieki no visas pasaules.